Honger:
Wanner je hond honger heeft, zal hij proberen dit op te lossen door op van alles te kauwen.
Hierdoor kan hij ook van alles inslikken, wat weer heel gevaarlijk kan zijn voor zijn maag, keel, enz.
Zorg er anders voor dat hij iets te kauwen heeft, maar wat niet gevaarlijk is bij opeten. Als je niet precies weet wat je moet nemen, is overleg met een dierenarts heel verstandig.
Verveling:
Er zijn honden die de hele dag wat te doen willen hebben, zoals spelen of gewoonweg bezig zijn.
Kijk eens wat hem het meeste bezighoud, zoals een bepaald soort speeltje waar hij heel druk mee is. Maar je kan er altijd meer speeltjes bij doen, en deze per week afwisselen voor variatie, je zal dan merken dat hij hier weer heel blij mee is.
Eenzaamheid:
Bepaalde soorten honden en rassen kunnen haast niet zonder hun baasje.
Deze hondensoorten vinden het heerlijk om lekker bij hun baasje te liggen of in de buurt te zijn. Zij vinden het vervelend en onwennig om alleen te zijn. Merk je dat jouw hond hier ook last van heeft?
Probeer iets te vinden waar hij baat bij heeft en zich minder eenzaam voelt. Sommige rassen vinden het fijn als er rustige achtergrond geluiden aanwezig zijn. Denk hierbij aan een televisie of een radio.
Onwetendheid:
Uw hond kan overal op bijten of kauwen zonder te weten dat het niet mag!
Dit kunnen we uitsplitsen in 3 categorieën.
- Uw Hond kauwt alles stuk ook wanneer u thuis bent.
Wanneer je hem op heterdaad betrapt dat hij zit te bijten of kauwen op dingen wat niet mag, moet je hem gelijk corrigeren. Doet u dat niet, dan zal hij nooit begrijpen wat hij fout deed.
Dit kun je doen door het geen waar hij op knauwt af te pakken en gelijk te zeggen ( Néé ). Is het object te groot, stuur hem dan naar de bench of zijn plekje en zeg ( Néé ). Zonder schreeuwen natuurlijk, want dat werkt niet.
Let wel op dat je hem corrigeert op het moment dat je het verkeerd ziet gaan, want te laat of te vroeg heeft geen effect. Je hond moet nu eenmaal leren waar hij wel, en niet op mag kauwen.
Heel belangrijk is hierbij, dat wanneer u zegt ( Néé ) en uw hond luistert naar u, dat je hem dan niet een koekje of zoiets geeft, want dan weet hij niet meer wat goed en fout is. Want ( Néé ) betekend dan voor hem dat hij dat niet mag doen, en zo leert hij het te begrijpen.
Natuurlijk mag je uw hond rustig belonen, maar doe dit dan wanneer hij met zijn eigen speeltje of iets dergelijks mee bezig is. Dit kun je ook doen door hem even te aaien of een koekje te geven.
- Uw Hond kauwt alles stuk wanneer u niet thuis bent.
Sommige honden bijten alleen maar dingen stuk wanneer de baas niet thuis is.
Op dit moment kun je hem niet corrigeren en dat is vervelend.
Een mens weet na uren nog als hij er op word aangesproken wat hij heeft gedaan. Een hond heeft namelijk een geheugen dat minder gemakkelijk associaties maakt dan dat van ons mensen.
Bij een hond moet na het kapot maken gelijk het standje van verbieden komen, om het voor hem tot een juiste verbinding te vormen. De logica van honden werkt nu eenmaal anders dan dat van mensen.
Als je hond iets heeft vernield voelt hij zich alleen maar slecht, omdat hij geleerd heeft dat je nu boos op hem bent of word, maar waarom je boos op hem bent, daarvan heeft hij geen enkele idee.
Dus leer uw hond vooraf als u thuis bent om niet aan bepaalde dingen te zitten, en zorg er voor dat hij geen honger heeft of zich verveeld, dit kan al een hoop schelen.
- Uw Puppy bijt op van alles.
Bij puppy’s is dit natuurlijk heel anders, want nagenoeg alle puppy’s willen met de mond alles verkennen en onderzoeken.
Zorg dat je puppy iets te kauwen heeft, dit heeft ook nog een voordeel dat wanneer ze last van hun tandjes krijgen, dit de pijn verzacht.
Ook weet je puppy nog niet wat geschikt is om op te kauwen. Het is dan ook heel belangrijk om je puppy van jongs af aan te leren waar hij wel of niet op mag kauwen.
Je kan je puppy gedroogde varkensoren of pens geven zodat ze hier lekker lang mee bezig zijn, maar doe dat dan waar je bij bent, want vooral bij gedroogde pens kunnen kleine stukjes afbreken waarin ze kunnen stikken.
Kauwspeeltjes zoals een Puppy Kong zijn een heel mooi alternatief, en ze zijn ook volkomen veilig. Je kunt hier van alles in doen om je pup bezig mee te houden.
Pijn en Stress:
Overal op bijten kan ook voortkomen uit pijn of stress.
Om je hond te laten stoppen met alles stuk te bijten, zult u eerst moeten achterhalen wat de oorzaak is. Want om je hond te straffen tijdens pijn of stress helpt nagenoeg niet.
Ook kan extreem kauwen en bijten tandproblemen veroorzaken, maar het kauwen verlicht immers ook de pijn. Soms kan uw hond ook slopen om zijn pijn-frustratie af te reageren.
Het aller belangrijkste is wel dat boos worden, of schreeuwen tegen uw hond niet helpt, ook slaan op uw hond is iets wat je nooit moet doen. U kan er dan alleen maar voor zorgen dat uw hond angstig word, en een angstige hond is vaak onbetrouwbaar.
Ook kan hij hierdoor zeer gespannen en gestrest door worden, en zal dan ook om zich zelf rustig te krijgen op dingen gaan zitten kauwen. Want kauwen geeft bij volwassen honden en puppy’s een soort rust, dit komt omdat tijdens dit proces er stoffen vrijkomen in hun lichaam die de stress verminderen.
Een ander probleem wat je hier door kunt krijgen, is dat uw hond gaat denken zodra u niet thuis bent, zo nu krijg ik niet op mijn laser en kan dus lekker kauwen.
Neem uw hond eens mee naar een dierenarts, en laat hem controleren, wellicht heeft u hond iets.
Onrustig:
Sommige honden zijn van nature vrij onrustig, en kunnen van zichzelf niet lang stil zitten, en er zijn ook honden die van nature veel beweging nodig hebben.
Met genoeg lichamelijke beweging zijn ze vaak ook een stuk rustiger, ga dus dan ook een mooi stuk wandelen met uw hond, en bij honden die veel beweging nodig hebben, kun je ze steeds achter een stok of een tak aan laten rennen.
Het is ook heel verstandig om je hond aan te leren dat er soms gewoon even niets gebeurt. Laat uw hond met een commando liggen, op een rustig plekje liggen, zoals de mand of bench.
Blijft hij vervolgens ook liggen, beloon hem dan heel rustig door een koekje of een aai te geven.
Bouw zo ook steeds wat meer op, want de meeste honden zullen de opgedragen ‘ligtijd’ gaan gebruiken om toch maar even te gaan slapen, want dit doen ze eerder dan stil zitten.
Dieet: